IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Алтерко" със 176% ръст на нетната печалба до 4 млн. лв. за тримесечието

Консолидираните продажби на стоки се увеличават с 91% на годишна база до 13,65 млн. лв. за първата четвърт на годината

10:14 | 31.05.21 г. 3
<p>
	<em>Shelly 1 е един от най-добре продаваните продукти на компанията. Снимка: shop.shelly.cloud</em></p>

Shelly 1 е един от най-добре продаваните продукти на компанията. Снимка: shop.shelly.cloud

„Алтерко“ АД реализира 176% ръст на консолидираната нетна печалба до 4,05 млн. лв. за първото тримесечие на 2021 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез „Българска фондова борса“ АД.

Консолидираните продажби на стоки се увеличават с 91% на годишна база до 13,65 млн. лв. за първата четвърт на годината. Тук влизат продажбите на устройства за автоматизация Shelly и на устройства MyKi, часовници за деца, чрез които могат да се свързват с родителите си. Има и MyKi за проследяване на домашни любимци.

Това е второто най-силно тримесечие за продажбите на стоки на „Алтерко“ след 15,76 млн. лв. за четвъртото тримесечие на 2020 г. и преди 9,6 млн. лв. за третото тримесечие на 2020 г.

В отчета на дружеството има и 1,21 млн. лв. приходи от услуги, вероятно от телекомуникационния бизнес в Азия, като това перо отчита спад с 29% на годишна база. Този бизнес е обявен за продажба, след като телекомуникационният бизнес в Европа вече беше продаден. Като цяло става дума за SMS нотификации, например за паркиране на автомобил в платена зона, но и много други.

Аналитичен поглед

Ако приемем, че нетната печалба на „Алтерко“ се формира от продажбите на стоки (устройства) и изключим еднократните ефекти, то нетният марж за първото тримесечие на 2021 г. е 29,65% спрямо 32,99% за четвъртото тримесечие на 2020 г. (5,2 млн. лв. печалба при 15,76 млн. лв. продажби на стоки) и 26,04% за третото тримесечие на 2020 г. (2,5 млн. лв. печалба при продажби за 9,6 млн. лв.).

Акциите на „Алтерко“ са новият флагман на Българската фондова борса. Книжата поскъпват с 320% до 15,8 лв. за брой в последните 12 месеца. Акциите влязоха в състава на основния борсов индекс SOFIX. Планира се листване и във Франкфурт.

На предстоящото общо събрание на акционерите на 28 юни се предлага брутен дивидент от 0,2 лв. на акция, или общо 3,6 млн. лв.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 2 години
...не зная за междинните отчети/които могат и да се нагаласят/, но не помня с нищо добро годишният им. Моите пари не стоят тук - за съжаление/ всичките им год. отчети са били по-зле от други такива/И няма да стоят - за радостТова нещо растеше само защото е свързано с ИоТ, за мен това обаче не беше и не е достатъчно, а напротив.Все пак благодаря за труда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 2 години
благодаря, коригирано е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Батя
преди 2 години
"...брутен дивидент от 0,2 лв. на акция, или общо 2,992 млн. лв."Лека грешка има тук. Компанията има 18М акции, по 20 ст. това прави 3,6 млн.лв. общо ще се разпределят като дивидент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още